Kokos v mrazáku

Každý, kdo držel v ruce kokosový ořech, ví, že uvnitř tvrdého skořápky je kokosové mléko. Při tuhnutí voda zvětšuje objem, takže když vložíme kokos do mrazáku, voda by měla zmrznout a on prasknout…

Ve skutečnosti se tak ale nestane. Kokosový ořech totiž kromě kokosové vody obsahuje i vzduch, kam se může tuhnoucí kapalina rozpínat. Pokud však ořech doplníme vodou a opět vložíme do mrazáku, dojde k jeho roztržení.

Tip: Kokosový ořech navrtáváme například vývrtkou na víno v jednom ze tří tmavých kruhů na povrchu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>