Výroba broků – povrchové napětí kapaliny

Olověné broky musí mít přesný kulový tvar, k jehož dosažení se využívá povrchové napětí roztaveného olova.

 Brokárenská věž, Clifton Hill, Austrálie Brokárenská věž, Tampere, Finsko Brokárenská věž

Olovo má vysokou hustotu (11,34 g/cm3) a nízkou teplotu tání (327,5°C). Olovo se roztaví v kotli, lije přes cedník a padá z výšky kolem 50 m. Při volném pádu se kapky tvarují tak, aby měli co nejmenší povrchovou energie, tedy do tvaru koule, protože koule má ze všech těles nejmenší povrch. Pro zvýšení povrchového napětí se do olova přidává také arsen.

Letící kulová kapka olova se okolním vzduchem ochlazuje a tuhne. Ve spodní části věže se nachází nádrž s vodou, do které broky padají. Jejím účelem již není brok chladit, ale zabránit deformaci měkkého olova při nárazu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>